Grįžti
  • Idėjų kambarys
  • 2024-07-23
  • 98 peržiūros

Tvariai, greitai ir lengvai: atnaujinkime lauko baldus

Jau pabodusių ar prekinę išvaizdą praradusių balkono arba terasos baldų tikrai nebūtina išmesti. Juos galima atnaujinti, perdažyti ir prikelti antram gyvenimui. Tuomet lauko baldai vėl džiugins ir leis ilgai mėgautis visais vasaros malonumais. Sužinokite, kaip darbams pasiruošti, kokius dažus rinktis ir į ką, susiruošus atnaujinimo procesui, atkreipti didžiausią dėmesį.

Apie lauko ar terasos baldų atnaujinimą pasakoja bendrovė „Akzo Nobel Baltics“, Lietuvoje atstovaujanti žinomus prekės ženklus „Sadolin“, „Pinotex“, „Hammerite“ ir „Sadolin Professional“. Pasak įmonės atstovų, šis procesas yra išties paprastas, greitas ir tvarus. Norintiems tuo įsitikinti, jie dalinsi pagrindiniais baldų atnaujinimo žingsniais.  

Patarimai sklandžiam ir sėkmingam procesui:

  • Prieš pradėdami dažyti ar lakuoti baldus, tinkamai paruoškite paviršių. Tai – labai svarbu. Pirmiausia, paviršių nuvalykite. Taip nuo baldų pašalinsite dulkes, purvą ir riebalus. Paviršius valyti galima su muiluotu vandeniu ir šepetėliu. Po to būtinai reiktų leisti baldams visiškai išdžiūti.
  • Nuvalę baldus, juos nušlifuokite. Jei paviršius yra šiurkštus, o senas dažų sluoksnis atsilupęs, šlifuokite švitriniu popieriumi. Taip naujas dažų sluoksnis galės geriau sukibti su dažomu paviršiumi.
  • Po šio žingsnio, jeigu yra tam poreikis, imkitės gruntavimo. Naudokite gruntą, kuris užtikrins tolygų dažų pasiskirstymą ir ilgaamžiškumą. Tai ypač svarbu, jei baldai yra iš medžio arba metalo.
  • Rinkdamiesi dažus, jų ieškokite skirtų lauko baldams. Tai turi būti atsparūs drėgmei, UV spinduliams ir temperatūros pokyčiams produktai. O tvarūs dažai, turintys mažai lakiųjų organinių junginių (LOJ), yra ne tik draugiški aplinkai, bet ir saugesni naudoti.
  • Teptukus ir volelius naudokite kokybiškus, kad dažymas būtų tolygus ir be dryžių. Skirtingoms medžiagoms gali prireikti skirtingų įrankių. Pavyzdžiui, mediniams baldams dažyti dažnai naudojami teptukai, o metaliniams – voleliai.
  • Tinkama dažymo technika gali gerokai pagerinti galutinį rezultatą. Dažus tepkite keliais plonais sluoksniais, o ne vienu storu. Tai leis išvengti dažų varvėjimo ir užtikrins tolygią dangą. Būtina leisti kiekvienam sluoksniui visiškai išdžiūti prieš tepant kitą. Tai svarbu norint išvengti nelygumų ir užtikrinti gerą dažų sukibimą.
  • Sėkmingam rezultatui labai svarbi ir apsauga nuo aplinkos poveikio. Todėl dažydami ir po proceso stenkitės apsaugoti baldus nuo lietaus, tiesioginių saulės spindulių ir dulkių.

Dažų pasirinkimas:

 

Atnaujinant lauko baldus, viską lemia dažų pasirinkimas. Tik kokybiški ir tinkami produktai užtikrina rezultato sėkmę, atnaujinimo kokybę ir baldų ilgaamžiškumą. Svarbiausi aspektai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį:

  • Besidairant dažų balkono ar terasos baldų atnaujinimui, svarbu išsirinkti tuos, kurie skirti naudoti lauke. Tokie produktai yra atsparūs įvairioms oro sąlygoms – drėgmei, UV spinduliams, temperatūros svyravimams.
  • Yra keli dažų tipai, kuriuos galima naudoti lauko baldų atnaujinimui. Akriliniai dažai – labai populiarūs dėl savo ilgaamžiškumo, greito džiūvimo ir atsparumo aplinkos poveikiui. Jie taip pat būna tvarūs, nes turi mažai lakiųjų organinių junginių (LOJ). Aliejiniai dažai suteikia labai patvarų ir blizgantį paviršių. Tačiau jų džiūvimo laikas yra ilgesnis, šie produktai gali turėti ir stiprų kvapą dėl didelio LOJ kiekio. O kreidiniai dažai suteikia matiniam paviršiui senovišką išvaizdą ir yra lengvai naudojami, tačiau gali prireikti papildomo viršutinio sluoksnio apsaugai nuo drėgmės.
  • Taip pat atkreipkite dėmesį į dažų atsparumą vandeniui. Taip jie apsaugos baldus nuo lietaus ir drėgmės. Pasirinkite ir dažus, kurie yra lengvai tepami ir greitai džiūsta. Tai palengvins dažymo procesą ir sutrumpins laiką, per kurį baldai negalės būti naudojami. Kai kurie dažai taip pat patys išsilygina, todėl jie tolygiau padengiami ir reikalauja mažiau dažymo dryžių.
  • Dažų apdaila – matinė, pusiau blizgi ir blizgi – taip pat yra svarbus veiksnys. Matiniai dažai suteikia elegantišką ir švelnią išvaizdą, tačiau gali būti mažiau atsparūs dėmėms. Blizgūs yra labai patvarūs ir lengvai valomi, tačiau gali parodyti daugiau paviršiaus nelygumų. O pusiau blizgūs dažai vadinami geru kompromisu tarp patvarumo ir estetikos.