Bendra informacija
Patiekalai iš moliūgų ir rudeniu kvepiantys pyragai – turbūt jau neatsiejami šio metų laikotarpio atributai. Tiesa, namiškius ir draugus galima nustebinti ne tik kepiniais, bet ir gėrimais, pavyzdžiui, kavos receptais. Jie toli gražu neapsiriboja vien tik moliūgu tyre, pripildo namus rudeniškų kvapų ir puikiai tiks jaukiems pasisėdėjimams.
1. Moliūgų skonio latė
Viena populiariausių rudens kavų neatsiejama nuo daržovės, su kuria dažnas mūsų asocijuoja šį metų laiką. Iš moliūgų gaminame sriubas, gardiname makaronų patiekalus, troškinius, ruošiame kaip atskirą garnyrą, tad nieko keisto, kad juos tapo populiaru naudoti ir ruošiant kavos gėrimus.
Moliūgo skonio kavas atšalus orams pradeda siūlyti kone kiekviena kavinė, tačiau pasigaminti šį gėrimą, kurį galima drąsiai vadinti rudens atributu, paprasta ir namuose. Moliūgų skonio latei pagaminti reikės vos kelių ingredientų, ilgai neužtruksite, o namai ilgam prisipildys malonių ir jaukių rudens kvapų, primins tik ką iškeptą moliūgų pyragą.
Norint pasigaminti moliūgų skonio latę jums reikės:
Gaminimas:
Prikaistuvyje sumaišykite ir įkaitinkite pieną, moliūgų tyrę, cukrų, dalį moliūgų prieskonių (cinamoną, muskato riešutą, gvazdikėlius, imbierą ir kvapiuosius pipirus) bei vanilės ekstraktą. Kaitindami mišinį nuolat jį maišykite, bet neleiskite jam užvirti. Į pagamintą stiprią kavą įmaišykite gautą pieno ir moliūgų tyrės mišinį. Gerai perplakite ir įpilkite į puodelį, papuoškite išplakta grietinėle ir užbarstykite likusius prieskonius.
Šis gėrimas puikiai tiks pradėti dieną, pertraukoms nuo darbo ir dienos pabaigai patogiai įsitaisius su mėgstama knyga. Moliūgų skonio latę galima gerti ir šaltą, pagardinti kitais prieskoniais, šokoladu ar zefyrais. Gaminant šaltą gėrimo variantą rekomenduojama naudoti moliūgų skonio sirupą, atšaldyti juodą kavą ir patiekti sumaišius su kaip mat gėrimą atšaldančiais ledukais. Svarbu ir tai, kad moliūgų skonio sirupą galima keisti, pavyzdžiui, klevų ir meduolių, bei kitais rudeniškais skoniais.
2. Saldžių bulvių latė
Nors skamba kiek keistokai, tačiau šis gėrimas vertinamas kavos gėrėjų ir yra ypač populiarus Pietų Korėjoje. Saldžių bulvių latės skonis yra panašus į iš moliūgų pagamintą latę, tačiau nėra jaučiami apie rudenį pranešantys prieskoniai. Negana to, šis gėrimas, teigiama, yra gerokai sveikesnis – saldžiosios bulvės turi nemažai kalio ir reikalingų vitaminų A, C bei B6.
Siūlome šį gėrimą pasigaminti ir patiems, ypač kai jam paruošti reikės vos šešių ingredientų:
Gaminimas:
Visų pirma nulupkite ir kubeliais supjaustykite saldžią bulvę. Tuomet ją termiškai apdorokite pasirinktu būdu: apipilkite aliejumi ir 25-30 minučių kepkite orkaitėje 200°C laipsnių temperatūroje, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 10-15 minučių karšto oro gruzdintuvėje 200°C laipsnių temperatūroje arba virkite ant garų iki 10 minučių, kol bulvė suminkštės. Keptą ar virtą bulvę sutrinkite iki tyrės, įmaišykite kitus ingredientus (pieną, sirupą/medų, vanilės ekstraktą) ir pakaitinkite kelias minutes prikaistuvyje. Svarbiausia, kad šis mišinys neužvirtų. Patiekite pagardinę cinamonu.
3. Kava su ciberžole
Kitas kiek mums neįprastas ingredientas rudeniškiems kavos gėrimams – ciberžolė. Tai nemažai naudos sveikatai turintis prieskonis – iš kraujo šalina toksinus, teigiamai veikia odą, malšina skausmą ir gerina virškinimą, tad ja patariama patiekalus ir gėrimus paskaninti kuo dažniau. Šįkart šį ingredientą siūlome naudoti maišant su kava ir užpildant namus jaukiai kvapais.
Šiam gėrimui reikės:
Gaminimas:
Sumaišykite kavą, pieną, sutarkuotą ciberžolę, klevų sirupą (arba medų), trintuve susmulkintą imbierą ir pipirus. Maišykite iki kol gausis vientisa masė. Tuomet supilkite į prikaistuvį ir šildykite, kol pradės garuoti, tik neužvirinkite. Prieš patiekiant siūloma papuošti cinamonu.
4. Meksikietiška kava
Kitas rudeniškas gėrimas, kuris neabejotinai pripildys namus maloniais kvapais ir jaukumu – meksikietiška kava. Ją gaminant susijungia sodrūs kavos, šokolado ir rudeniškų prieskonių kvapai.
Norint paruošti meksikietišką kavą reikės:
Gaminimas:
Sumaišykite cukrų, kakavos miltelius, cinamoną, susmulkintą muskato riešutą ir kajeno pipirus dideliame puode. Supilkite kavą bei pašildytą pieną ir gerai išmaišykite. Jei norite, paskaninkite plakta grietinėle ir užbarstykite dar cinamono.
5. Kavos ir arbatos gėrimas
Ruduo neatsiejamas ne tik nuo minėtų moliūgų, bet ir nuo arbatų. Jos šildo ne tik šaltais rytais ir prideda jaukumo maloniais vakarais, bet ir gali būti puikus ingredientas gaminant kavą! Nesvarbu kuriuo dienos metu, tačiau šis gėrimas be abejonės suteiks komforto ir energijos.
Baristų sukurti deriniai įrodo, kad šiuos – sodrios kavos ir aštrios arbatos – pasaulius galima sujungti ir nustebinti namiškius ir draugus įmantriu bei išskirtiniu skoniu. Svarbu ir tai, kad šiam gėrimui pagaminti reikės nedaug laiko ir vos kelių ingredientų:
Gaminimas:
Šiltą arbatos koncentratą sumaišykite su šviežiai išvirta kava. Sušildykite pieną, į jį įpilkite vanilės sirupo ir medaus bei maišykite šildydami. Galiausiai supilkite abu gautus mišinius į vieną talpą, pridėkite prieskonių, viską gerai perplakite ir, jei norite saldžiau, paskaninkite plakta grietinėle.
Šis ir kiti siūlomi pasigaminti gėrimai puikiai tiks kartu su sausaisiais, šokoladu ir gera knyga. Karštas kavas galima maišyti ir su vaniliniais ledais! Tiesiog leiskite pasireikšti savo vaizduotei. Svarbu nepamiršti, kad jaukumą namuose taip pat kuria nedidelės detalės, įvairūs patiekalai ir gėrimai. Jie, neabejojama, pagelbės norint susikurti jaukią atmosferą sau ar draugams.