Grįžti
  • Idėjų kambarys
  • 2024-09-25
  • 279 peržiūros

Rankų darbo tašyto akmens praustuvai: tvarios ir originalios interjero detalės vonioje

Unikalios, tvarios bei savo rankomis pagamintos interjero detalės šiandien yra ypač populiarios. Tai puikiai žino Trakų rajone šiuo metu gyvenantis Artūras Sauleika, savo dirbtuvėse kuriantis originalius tašyto akmens praustuvus. Į juos įdėdamas daug darbo ir talento, amatininkas tokį išskirtinį interjero akcentą siūlo pasistatyti namuose, kuriems dabartinės dizaino tendencijos kviečia naudoti kuo daugiau natūralių medžiagų, spalvų bei gamtos detalių. O šiuos praustuvus, sako A. Sauleika, galima pasigaminti ir patiems. Tam jis netgi sukūrė išsamų mokamąjį video.

Vadina ne darbu, o meditacija

Į Trakų rajoną A. Sauleika persikėlė iš Vilniaus, pakeitęs ne tik sostinės gyvenimą kaimo aplinka, bet ir iš dizainerio tapęs ūkininku. Dabar jis augina žirgus, o laisvalaikiu imasi kūrybos.

To rezultatas – tašyto akmens praustuvai, kuriuos A. Sauleika, pirmiausia, pamatė internete. Nusprendęs, kad jie puikiai papuoštų namus, amatininkas ėmėsi darbo. „Susiradau laukuose akmenį ir pradėjau eksperimentuoti. Tačiau pirmasis praustuvas buvo labai grubus, ne iki galo vykęs, be to, dirbant skilo. Nusprendžiau pasidomėti, kaip tinkamai akmenį apdirbti. Susiradau geresnį, jį pjoviau, skaldžiau, šlifavau, poliravau, gręžiau tol, kol pavyko. Taip ir pagaminau savo pirmąjį praustuvą“, – prisimena A. Sauleika.

Jis pasakoja, kad pirmuosius kūrinius darė tik sau. O vėliau, sako amatininkas, praustuvus pamatė užsukę svečiai, kurie tokį išskirtinį dizaino akcentą panoro įsigyti. Jais besidominčių žmonių, anot A. Sauleikos, po kiek laiko radosi vis daugiau ir naujas hobis tapo mini verslu.

„Visgi uždirbti nėra prioritetas. Praustuvų gamyba man labiau yra meditacija, kuomet galiu paskęsti savo mintyse ir mėgautis procesu. Patinka ieškoti tinkamo akmens, kurį renkuosi kietą, netrupantį. Tokį lauko riedulį tiesiog pamatau ir žinau – iš jo pavyks kažkas gražaus“, – teigia A. Sauleika.

Kūriniai – vienetiniai

Paklaustas, ar visi tokius praustuvus galėtų pasigaminti patys, amatininkas pastebi – viskas yra įmanoma. Jo teigimu, svarbiausia – noras daryti, kruopštumas, kantrybė, tinkami įrankiai ir bent minimalūs staliaus įgūdžiai.

„Turiu asmeninę „Facebook“ paskyrą, pavadintą „Artūro Art dirbtuvės“. Joje dalinuosi įvairiais savo darbais, čia įdėjau ir sukurtą detalų video, kaip pasigaminti tokį praustuvą patiems. Todėl kiekvienas, norintis tai padaryti, gali imtis darbo. Taip galima namus papuošti išties išskirtine, savo rankomis sukurta vonios interjero detale. Svarbu tik pažymėti – akmens dulkės yra pavojingos sveikatai, dėl to dirbant būtina naudoti visas apsaugos priemones“, – pabrėžia A. Sauleika.

Jis priduria – tinkamai ir saugiai apdirbtas, natūralus akmuo namuose sukuria išskirtinį interjerą. Be to, pasak A. Sauleikos, gamtos detalės šiuo metu yra ir labai madingos.

„Šie praustuvai ne tik atrodo unikaliai. Jie ir labai tvarūs, nes gaminami yra iš akmenų, kurie taip ir pragulėtų laukuose. O atnešti į namus, asmeninei erdvei suteikia daug estetikos bei tampa tikrais meno kūriniais, neturinčiais antro tokio paties analogo“, – tikina A. Sauleika.