Grįžti
  • Patarimai
  • 2024-08-13
  • 690 peržiūros

Profesionalus namų organizavimas: pasiruoškite rudens sezonui be rūpesčių

Baigiantis vasarai ir prasidedant rudeniui, prireikia pertvarkyti namų spintas bei rasti jose vietos sezoniniams daiktams. Tačiau ne visi tam turi laiko, noro ar netgi įgūdžių. Todėl vis dažniau atrandama užsienyje jau seniai išpopuliarėjusi, o Lietuvoje sparčiai kelią skinanti profesionali namų organizavimo paslauga. Kuo ji ypatinga, kodėl skiriasi nuo būsto švarinimo ir kaip tapo nauja tendencija, pasakoja „Instagram“ paskyros „Blizganti tvarka“ kūrėja bei tokiu pačiu pavadinto verslo vadovė Vestina Varnė.

Ir organizuoja, ir edukuoja

 Varnė prieš maždaug 2,5 metų socialinėje erdvėje pradėjo dalintis patarimais, kaip sumaniai organizuoti tvarką namuose. Tam ji sukūrė „Instagram“ paskyrą „Blizganti tvarka“, kurios sekėjų skaičius šiandien jau perkopė 15 tūkst. Tačiau dar iki to, sako V. Varnė, ėmė rastis vis daug žmonių, klausiančių, ar ji neteikia profesionalaus namų organizavimo paslaugos.

„Tada nusprendžiau – laikas kurti verslą. Todėl šiandien „Blizganti tvarka“ nebėra tik patarimų paskyra socialinio tinklo erdvėje. Dabar mes teikiame profesionalias namų ir biurų organizavimo paslaugas, rengiame mokymus dizaineriams ar kitiems verslams, kaip organizuoti tvarką. Be to, mokome interjero kūrimo specialistus apie baldų išplanavimą, sumanų daiktų laikymą. O kaip susitvarkyti namus patogiai ir organizuotai, šiandien žino ne visi. Jei žmonės tai daryti ir moka, tam neretai stokoja laiko bei energijos. Dėl to samdyti specialistus, kurie asmeninę erdvę suorganizuos greitai, sumaniai ir profesionaliai, yra daug paprasčiau bei patogiau“, – pažymi V. Varnė.

Erdvės mažai, daiktų – per daug

Profesionalios namų organizatorės teigimu, dar prieš dešimtmetį nemažai dalis žmonių manė – turėti sodininką, namų valytoją ar auklę neatrodė labai reikalinga. Tuo rūpintis buvo įprasta savarankiškai, tačiau, anot V. Varnės, laikas ir gyvenimas tokią nuomonę pakeitė.

„Žmonės šiandien labiau vertina savo laisvalaikį. Daug dirbdami, jie nebenori užsiimti ir namų ruoša. Todėl šias funkcijas perleidžia savo srities specialistams. Juolab, pavyzdžiui, JAV, profesionalus namų organizavimas jau populiarus ne vienerius metus. O dabar ši tendencija atkeliauja ir į Lietuvą. Čia mes gyvename mažose erdvėse, kuriose kaupiame didelį kiekį daiktų. Vartojame daug, perkame tai, ko ne visada iš tikrųjų reikia ar neturime vietos tam laikyti“, – pastebi pašnekovė.

O kai, anot jos, nebėra, kur dėti daiktų, jais nukrauname visus paviršius, namus tampa sunku valyti, ima kauptis dulkės, purvas. Tada kyla visiška betvarkė ir chaosas. „Todėl mūsų užduotis – padėti apsispręsti, kokie daiktai namuose turėtų likti, o ką geriau išmesti, atiduoti ar parduoti. O kai savo erdvėje kvėpuoti tampa lengviau, ieškom geriausių tvarkos organizavimo sprendimų“, – šypsosi V. Varnė. 

Viena erdvė kelia ypač daug iššūkių

Paklausta, kokios erdvės lietuvių namuose yra pačios problemiškiausios ir reikalaujančios daugiausia organizavimo, V. Varnė nesuabejoja – virtuvė. Čia, jos teigimu, vyksta ypač daug veiksmo ir yra daugybė daiktų.

Todėl, pastebi V. Varnė, natūralu, kad virtuvėje ir kyla didžiausia netvarka. O pagrindinė taisyklė, užtikrinanti šios erdvės organizuotumą, anot jos, yra stalviršių atlaisvinimas.

„Prieskoniai, peiliai, samčiai ir kiti virtuvės daiktai turėtų rasti savo vietą stalčiuose ir spintelėse. Kuo lengviau ir greičiau po kiekvieno gaminimo bus galima nuvalyti visus paviršius, tuo erdvė atrodys tvarkingesnė. Todėl visus daiktus ir įrankius, kurie naudojami pakankamai retai, pavyzdžiui, šventines staltieses, kalėdines keksiukų formeles, reiktų sudėti į dėžes. Tada ant jų užrašyti, kas yra viduje, sukelti aukštyn ar sudėti gilyn į sunkiau prieinamas vietas. Taip liks daugiau vietos kasdien naudojamiems daiktams. O juos jau reikia susidėti taip, kad būtų patogu pasiekti“, – patarimais dalinasi ekspertė.

 Varnė taip pat rekomenduoja naudoti kuo daugiau virtuvės organizavimo daiktų. Anot jos, yra daugybė puikių sprendimų, kurie šioje erdvėje tikrai praverčia. „Tai – puodų ir keptuvių stovai ar besisukantys padėklai, tobulai tinkantys tiek prieskoniams, tiek padažams ar netgi maisto papildams susidėti. Tuo metu birius produktus siūlau perpilti ir laikyti sandariuose indeliuose, ilgesnį laiką saugančiuose jų šviežumą“, – pataria ekspertė.

Turi patarimų ir vasaros pabaigai 

Artėjant rudeniui, tęsia V. Varnė, organizuoti prireiks ne tik virtuvę, bet ir namų spintas. Nors šis darbas gali pasirodyti sudėtingu, jį įveikti lengviau turint sumanią tvarkos sistemą. 

„Sezoninis drabužių keitimas yra puiki proga atnaujinti savo nešiojamus rūbus, taip pat atsikratyti tais, kurių niekada taip ir nedėvėjote. O keičiantis metų laikams, spintos turinį peržiūrėti reiktų iš esmės. Aš patarčiau drabužius atskirti. Vasariškus rūbus sudėti atskirai, tam galima naudoti ir dėžes, kurias patogu sužymėti, kas yra viduje. Tada pagrindinę spintos dalį skirkite sezoniškiems drabužiams. Jie ir vietos užims mažiau, ir apsirengti galėsite greičiau bei patogiau“, – akcentuoja pašnekovė.

Gera išeitis, tęsia ekspertė, taip ir nedėvėtus drabužius parduoti, padovanoti, paaukoti labdarai. Taip namuose, anot jos, kvėpuoti bus tik lengviau. „Tvarka mažina stresą, taupo laiką ieškant daiktų. Tokiuose namuose jaučiamės geriau, pasikeičia nuotaika, pakyla ir produktyvumas. Be to, sutaupom pinigų, nes neprisiperkam to, ko nereikia. Tik tada galime mėgautis gyvenimu savo namuose, į juos pasikviesti svečių ir čia jaustis puikiai“, – apie organizuotos tvarkos naudą kalba V. Varnė.