Grįžti
  • Patarimai
  • 2024-07-15
  • 327 peržiūros

Miegas vasarą: patarimai, kaip kokybiškai pailsėti per karščius

Miegodami praleidžiame trečdalį gyvenimo, tačiau tik kokybiškas miegas užtikrina puikią savijautą, produktyvumą, gerą fizinę ir emocinę sveikatą. Tuo pasimėgauti vasarą neretai tampa iššūkiu, nes reikiamai išsimiegoti sutrukdo karščiai. O juos įveikti gali ne tik vėsus miegamojo oras, bet ir tinkama patalynė. Kaip pastarąją išsirinkti vasarai, pasakoja ekspertas.

Poilsio kokybę lemia ir mikroklimatas

Tinkamos patalynės – antklodės ir pagalvės – pasirinkimas miegui yra ypač svarbus. Todėl, taip teigiantis Lietuvos lovų, čiužinių bei miegamojo tekstilės gamintojo „Lonas“ projektų vadovas Saulius Jakutis pastebi, – norint kokybiškai išsimiegoti, svarbu atkreipti dėmesį į keletą aspektų.

„Pagalvė, kartu su geru čiužiniu, išlaiko teisingą stuburo padėtį miegant. Taip nugara, pečiai ir sprandas gali atsipalaiduoti bei pailsėti. Pagalvės dažniausiai nekeičiame skirtingais sezonais, bet su antklodėmis yra jau kiek kitaip. Jos paprastai yra skirstomos į žiemines, vasarines ir universalias. Jei miegamuosiuose išlaikoma nuolatinė temperatūra ir žiemą, ir vasarą – užtenka turėti vieną antklodę. Ji bus tinkama visais metų laikais. O jei miegamuosiuose vėsu žiemą, bet šilta vasarą, tuomet vertėtų pagalvoti apie žieminę ir vasarinę arba universalią antklodes“, – sako pašnekovas.

Norėdami naktį gerai pailsėti, tęsia jis, miegamajame turėtume pasirūpinti ir tinkama temperatūra. Ekspertas rekomenduoja ją išlaikyti ~18°C. Tuomet, S. Jakučio teigimu, kūnas natūraliai atvėsta ir pasiruošia miegui, o naktį giliau įmingame ir kokybiškiau išsimiegame. „Jei miegamajame – karšta, miegame užsikloję šilta, nepralaidžia orui antklode, tuomet daugiau prakaituojame, dažniau pabundame ir ryte atsikeliame nepailsėję. Tiems, kurie neturi galimybės atvėsinti kambario tvankiomis vasaros naktimis, rekomenduojama rinktis ploną vasarinę antklodę. Ji turėtų būti pagaminta iš natūralių pluoštų, gerai sugerti ir išgarinti drėgmę į aplinką. Tai itin aktualu alergiškiems žmonėms, nes šiluma ir drėgmė sukuria palankias sąlygas greičiau daugintis bakterijoms ir dulkių erkutėms“, – kalba S. Jakutis.

Įvardijo audinių favoritus

Paklaustas, kokios patalynės audinių savybės lemia kokybišką poilsį per karščius, ekspertas pažymi – šiandien miegamojo tekstilė gaminama iš įvairių medžiagų: šilko, vilnos, pūkų ir plunksnų, medvilnės, lino, tencelio, kapoko, poliesterio ir daugelio kitų.

Anot jo, žiemą renkamės šiltas ir storas antklodes, kurių storumas matuojamas gramais kvadratiniame metre – 300–400 g/m2. Tačiau vasarai, pašnekovo teigimu, labiausiai tiks lengvos, plonos ir pagamintos iš natūralių pluoštų: medvilnės, lino, šilko ar alpakų vilnos. Jų storumas turėtų siekti 150–200 g/m2.

„Universalios antklodės dažniausiai būna storesnės – 200–300 g/m2. Tačiau jos gaminamos iš medžiagų, kurios turi termoreguliacinių savybių. Tokios antklodės vėsina, kai karšta, ir šildo, kai vėsu. Taigi jos išlaiko tokią pačią kūno temperatūrą nepriklausomai nuo aplinkos. Šių antklodžių užpildą įprastai sudaro šilkas, pūkai ir plunksnos, alpakos vilna ar kapokas“, – pasakoja S. Jakutis.

Vasarinės plonos antklodės, priduria jis, dažniausiai gaminamos iš daugeliui jau gerai pažįstamų natūralių medžiagų – medvilnės, lino, pūkų ir plunksnų. Pirmoji paminėta yra patikima, ilgaamžė, savo savybėmis pelniusi daugelio simpatijas. Tai – natūralu, nes medvilnė gerai sugeria drėgmę, greitai džiūsta ir yra lengvai prižiūrima. „Linas nuo senų laikų vertinamas ne tik dėl oro pralaidumo ir lengvo drėgmės garinimo. Jį žmonės renkasi ir dėl termoreguliacinių, hipoalerginių, net antiseptinių ir antibakterinių savybių. O štai pūkų ir plunksnų antklodės yra itin lengvos ir purios. Jos neleis karštą naktį perkaisti, o užsiklojus atrodys, kad miegame tarsi ant debesies“, – šypsosi įmonės „Lonas“ atstovas.

Svarbi ne tik patalynė

Pasiteiravus, ką dar svarbu žinoti apie kokybišką miegą vasarą, ekspertas pabrėžia – naktį žmogus vidutiniškai išprakaituoja iki 500 ml prakaito, o miegodamas per karčius – ir dar daugiau. Todėl šiltuoju sezonu, jo teigimu, rekomenduojama ne tik rinktis plonesnę patalynę, bet ir vėdinti patalus bei čiužinį.  

Jį ryte pašnekovas pataria palikti neužklotą, miegamojo tekstilę patiesiant kojūgalyje. Tačiau, pasak S. Jakučio, vasarą svarbu apgalvoti ne tik patalynės, bet ir tinkamo čiužinio pasirinkimą. Pastarieji taip pat būna skirtingų tipų bei paskirčių.

„Jei miegamuosiuose šilta, o mėgstate miegoti vėsiau, rekomenduočiau spyruoklinius arba lateksinius čiužinius. Pirmieji paminėti yra sudaryti iš kišeninių spyruoklių bloko, gerai praleidžia orą ir leidžia išgarinti drėgmę po kiekvienos nakties. O lateksiniai čiužiniai pasižymi ne tik kūną atpalaiduojančiomis savybėmis, bet ir vėsina. Svarbu ir šiuos miegamojo palydovus bet kuriuo metų laiku dėti ant medinių grotelių. Taip čiužinys gali kvėpuoti iš abiejų pusių, geriau reaguoja į kūno spaudimą, leidžia išlaikyti teisingą stuburo padėtį miegant. Renkantis grotelės, verta atkreipti dėmesį į juose esančių lentelių, arba lamelių, skaičių. Kuo jos bus tankesnės, tuo geriau čiužinys prisitaikys prie kūno ir galės būti naudojamas ilgiau“, – pataria ekspertas.