Grįžti
  • Patarimai
  • 2024-09-16
  • 97 peržiūros

Kaip išlaikyti namų jaukumą rudenį: 5 naudingi namų apšvietimo patarimai

Atėjus rudeniui ir kartu su juo trumpėjant dienoms bei aplankant lietingiems orams, namuose vis dažniau prireikia papildomos, dirbtinės šviesos. Deja, paspaudus šviesos jungiklį ne visada atsiranda norimas jaukumo jausmas. Tam, kad namai net niūriausią rudens dieną džiugintų malonia atmosfera, dalinamės 5 namų apšvietimo patarimais.

1. Pasirinkite tinkamą šviesos spalvinę temperatūrą

Vienas svarbiausių patarimų kuriant jaukią atmosferą namuose – tinkama dirbtinės šviesos spalvinė temperatūra. Turbūt ne vienas esame įsitikinę, kad melsvos ir šaltesnės spalvos kuria sterilumo įspūdį, primena vidurdienio saulę ir verčia būti budresniais. Ryškios spalvos, pavyzdžiui, raudona, bus jaukesnė, tačiau tuo pačiu tonizuos, suteiks energijos, tad atsipalaiduoti gali būti sudėtinga.

Norint namuose sukurti itin jaukią atmosferą, rekomenduojama naudoti šiltas spalvas: švelniai geltonas, gintarines ir oranžines. Jos primena rudenišką šiltą saulę, kuri sukuria malonaus jaukumo įspūdį, kūną verčia išskirti atsipalaiduoti ir nusiraminti padedantį melatoniną.

Kalbant skaičiais, kiekvieno šviesos šaltinio spalvinė temperatūra matuojama kelvinais. Kuriant jaukų namų apšvietimą rekomenduojama naudoti 2700 kelvinų lemputes. Palyginimui, žvakės šviesa siekia apie 1900 kelvinų.

Kuriant jaukumą namuose itin svarbi darna, todėl didžiojoje dalyje kambarių – svetainėje, vonioje, miegamajame – svarbu naudoti tokį pat lempučių tipą ir spalvinę temperatūrą. Skiriasi tik šviesos intensyvumas – miegamajame jis turi būti mažesnis, siekti maždaug 150 liumenų kvadratiniam metrui, kai, pavyzdžiui, svetainėje būti apie 200 liumenų kvadratiniam metrui.

2. Reguliuokite šviesą pagal nuotaiką

Jaukumą namuose gali sukurti ne tik pasirinkta tinkama dirbtinės šviesos spalvinė temperatūra, bet ir galimybė reguliuoti ją bei šviesos intensyvumą. Juk gražų vakarą gali norėtis jį sumažinti, o į lietingą ir gūdžią dienos pabaigą įnešti daugiau šviesos.

Tokią galimybę suteikia šviesos intensyvumą leidžiantys keisti jungikliai ir šviestuvai. Nenorint pernelyg daug investuoti į naujus įrenginius, siūloma rinktis išmaniąsias elektros lemputes. Jų šviesos intensyvumą ir spalvinę temperatūrą galima keisti tiesiog mobiliuoju telefonu.

Kai kurie gamintojai ir jų sukurtos programėlės turi jau užprogramuotus pasirinkimus, pagal tai, kokios nuotaikos tuomet norima. Negana to, galima iš anksto nustatyti laiką, kada šviesa įsijungs ir išsijungs, toks pasirinkimas leis taupyti ir elektros energiją, tad vienąkart investavus į brangiau kainuojančias išmanias lemputes jos galiausiai atsipirks. 

3. Neapšvieskite kiekvieno namų lopinėlio

Itin svarbus patarimas kuriant jaukumą namuose – neapšviesti visko. Geriau turėti ne vieną šviesos šaltinį, o kiekvieną kambarį suskirstyti atskiromis zonomis, palikti ir neapšviestų tamsių erdvių.

Skirtingas zonas apšviesti gali padėti mažesnės lempos ir toršerai, pavyzdžiui, miegamajame galima pritaikyti prislopintą taškinį apšvietimą užuolaidų nišose, lubose montuojamus ar kabinamus šviestuvus. Jei namuose yra aukštos lubos, puikiai tiks pakabinamas šviestuvas, kuris suteiks kambariui asmeniškumo, tuščią erdvę kambaryje gali puikiai apšviesti ant grindų statomas šviestuvas.

Visada rekomenduojama derinti bendrąjį, dekoratyvųjį ir akcentuotą apšvietimą. Pastarasis puikiai tiks norint paryškinti tam tikras namų ypatybes, pavyzdžiui, mėgstama meno kūrinį, knygų lentyną, baldą ar kitą norimą akcentuoti namų detalę.

4. Išnaudokite mažas detales

Renkantis apšvietimo būdus ir šviesos spalvinę temperatūrą, svarbu atsižvelgti ir į tai, koks interjeras dominuoja namuose. Jei sienos yra ryškios ir šaltos, jaukumą kurti bus sudėtingiau, galbūt reikės rinktis dar šiltesnes spalvas.

Jaukesnį interjerą ir tuo pačiu atmosferą namuose gali padėti sukurti įvairios detalės. Jei šviestuvai yra aptakūs ir turi varinių, auksinių ar žalvarinių elementų, tai neabejotinai prisidės prie jaukesnės namų atmosferos, netgi suteiks rafinuotumo ir prabangos įspūdį. Galima pasisemti idėjų ir iš gamtos, rinktis gėlių ar kitais raštais išmargintus pakabinamus ir sieninius šviestuvus, stalines lempas.

Kuriant jaukius namus itin vertinamas skandinaviškas interjeras, kuriame dominuoja natūralios spalvos, naudojami pinti baldai, medis, linas ir stiklas, net akmuo. Pasirinkus tokį namų interjerą ir šviestuvus, kurti jaukumą namuose su apšvietimu bus kur kas paprasčiau.

Jaukumo gali suteikti ir kitos detalės, pavyzdžiui, lempučių girliandos, kurias rekomenduojama kabinti balkone.

5. Dažniau uždekite žvakes

Vienas dažniausių rudens atributų – žvakės, kurios ne tik suteikia jaukią šviesą, bet ir gali namus pripildyti malonaus aromato. Paprastai galima rinktis iš daugybės kvapnių žvakių, o rudeniui labiausiai rekomenduojamos turinčios pušies, saldaus cinamono, prieskoninio moliūgo, bergamotės, gintaro ar odos kvapų natų. Šie kvapai padeda ir atsipalaiduoti ir pasijusti esant arčiau gamtos.

Žvakės taip pat yra puikus šviesos šaltinis ir jaukumo garantas. Tiek dėl savo šiltos ir malonios spalvinės temperatūros, tiek dėl šviesos mirgėjimo, kuris suteikia namams gyvumo. Svarbu, kad žvakes įmanoma naudoti kone visuose kambariuose ir įvairiomis progomis – vakarienės su draugais metu, gaminant, skaitant knygą ar tiesiog gulint vonioje. Pasirinkus stilingus žvakių laikiklius, jie gali tapti maloniu interjero akcentu.

Turint vaikų, augintinių ar tiesiog nerimaujant dėl saugumo, šiais laikais galima rinktis beliepsnes, vašku padengtas LED žvakes. Jos, kaip ir tikros žvakės, suteikia jaukią, mirgančią šviesą. LED žvakės taip pat gali skleisti kvapus, jas galima valdyti distanciniu pultu ir net keisti šviesos spalvinę temperatūrą.