Grįžti
  • Patarimai
  • 2024-12-13
  • 730 peržiūros

Dovanoms – jūsų pačių pagaminta žvakė ar namų kvapas? Patarė, kaip išsirinkti sudėtines dalis

Atėjus šaltajam metų laikotarpiui ir daugiau laiko praleidžiant namuose, į juos norisi įnešti jaukumo, pripildyti natūralios šilumos ir malonių kvapų. Dažnai tam pasitelkiamos žvakės ir namų kvapai su lazdelėmis. Žaliavomis jiems prekiaujančios „Soyacandles.lt“ įkūrėja Eglė Salienė pastebi, kad šiuos namų atributus lietuviai vis dažniau gamina ir patys, bei pataria, kaip teisingai pasirinkti sudėtines dalis.

„Lietuvos gyventojams žvakės ir namų kvapai su lazdelėmis – jaukūs ir labai asmeniški namų akcentai, todėl nemažai žmonių juos gamina patys. Kiti perka jau pagamintus, kartais – dovanoms. Tendencija, kad žvakė ir namų kvapai dažniausiai prisimenami atėjus šaltajam metų laikotarpiui, tad mūsų verslas labai sezoniškas: kuo oras prastesnis, tuo krepšelis – didesnis“, – tendencijomis dalinasi kartu su vyru Laurynu „Soyacandles.lt“ įkūrusi Eglė. 

Medžiagų pasirinkimui – apstu

Norint įsigyti žvakę ar patiems ją pasigaminti, anot E. Salienės, turbūt sudėtingiausias darbas – medžiagos pasirinkimas: nuolat atnaujinamas jų asortimentas yra išties didžiulis ir pritaikytas kiekvienam skoniui. Dėl mažesnės kainos dėmesys dažnai atkreipiamas į žvakes, pagamintas iš parafino vaško. Jas galima rasti kone visuose prekybos centruose.

„Iš parafino, kuris iš esmės yra naftos produktas, vaško pagaminta dažnai žvakė bus ryškesnės spalvos ir kvepės stipriau nei natūralaus vaško produktai. Tačiau jei gamyboje buvo naudotas pigus parafinas ir prasti aromatiniai aliejai, tokia žvakė gali kenkti sveikatai. Dabar rinkoje yra ypač gerai išvalyto ir aukštos kokybės parafino žvakių, bet ši medžiaga vis dar turi blogą reputaciją“, – teigia pašnekovė.

Gana pigus – palmių vaškas. Visgi iš pirmo žvilgsnio ji atrodo kaip ekologiška medžiaga, tačiau jos išgavimo ir gamybos procesas gali būti labai kenksmingas aplinkai. Gerokai brangesnis, bet ekologiškesnis pasirinkimas – natūralus bičių vaškas, kurio pagaminama labai nedaug. Ši sodrios spalvos, ryškaus medaus kvapo ir greitai sudeganti medžiaga net vadinama prabangos vašku. 

Gera ir draugiškiausia aplinkai alternatyva – augaliniai vaškai, iš kurių populiariausi – pagaminti iš kokosų, rapsų ar sojų.  Renkantis augalinį vašką ar iš jo pagamintas žvakes, vertėtų atsižvelgti, ar sudėtinėse medžiagose nėra cheminių priedų.

Renkasi kokybę

Kaip pastebi E. Salienė, renkantis žvakę didelis dėmesys kreipiamas į jos indą, skleidžiamą kvapą ir dagtį. Nepaisant didžiulio pasirinkimo, populiariausi skaidrūs indai ir žvakės be ypatingų priemaišų. Visgi įspėja, kad jei įsigijote sausomis gėlėmis ir žolelėmis puoštą žvakę, prieš ją naudojant tokias dekoracijas, jei įmanoma, nuimti, o žvakei degant – prižiūrėti.

Populiariausi aromatai priklauso nuo sezono: vasarą dominuoja švelnūs, lengvi, citrusiniai ir vandens, dienoms trumpėjant – stipresni, sodresni, medienos, dervų ir odos aromatai. Daug klientų nori, kad dagtis spragsėtų kaip malkos židinyje. Tam reikia rinktis žvakes su medinėmis dagtimis, tačiau garsas nemažai priklauso ir nuo to, ar ji sudarys gerą kombinaciją su vašku, indu, dažais ir net kvapu.

„Apskritai, vartotojai tapo sąmoningesni ir nori geresnės sudėties kvapų, kad, kaip akcentuoja, nesijaustų chemijos. Todėl renkasi brangesnes, rankomis gamintas natūralaus vaško žvakes, įsigyja brangesnių ingredientų jų gamybai. Taip pat nevengia klausti dėl produktų ženklinimo, konsultuojasi įvairiais klausimais dėl medžiagų koncentracijos apskaičiavimo, tinkamo gaminimo ir temperatūros tikrinimo. Svarbu suprasti, kad gera žvakė – geros žaliavos ir tinkamai subalansuotas degimas, o pats žvakių gamybos procesas – lėtas ir dažnai nepigus procesas“, – akcentuoja ekspertė.

Ji priduria, kad rinkoje yra ir nemažai žvakių alternatyvų. Tai, pavyzdžiui, palengva kvapnų vaško tirpuką šildančios aromatinės lempos, į indą įberiamas smėlinis ar perlinis vaškas, į kurį tereikia įkišti dagtį, ir produktai, kuriems net nereikia dagties.

Namuose – ir citrusų bei uogų kvapai

Daugybė pasirinkimų egzistuoja renkantis ir namams skirtus kvapus. Jiems galima naudoti ir medinius rutuliukus, kuriuos tereikia pakvepinti, eterinius aliejus, kurie rečiau pasirenkami dėl aukštesnės kainos, ir populiariausiais liekančius namų kvapus su lazdelėmis. Pastaruosius, anot E. Salienės, pasigaminti patiems dar paprasčiau nei žvakes – tereikia sumaišyti vos du skysčius: aromatinį aliejų ir kvapo bazę.

Renkantis sudėtines dalis, galima prašyti pardavėjo pateikti gamintojo suteiktus saugos duomenų apsaugos lapą, IFRA (angl. International Fragrance Association, liet. Tarptautinės kvepalų asociacijos) sertifikatą ir alergenų sąrašą. Gaminimo šalis kvapo kokybei paprastai įtakos neturi. Tačiau pagrindinis klientų iškeltas kokybės kriterijus – kvepia skaniai arba neskaniai.

„Populiariausi Lietuvoje – nišiniai, į kvepalus panašūs ir išskirtinumą turintys aromatiniai aliejai, kurių aromatas skleidžiasi palengva, uodžiant paprastai galima nustatyti bent keletą natų. Labiausiai mėgstami medienos, citrusų ir uogų kvapai, prieš Kalėdas savo pirkinių krepšelyje dažniausiai atsiduria gurmaniškesni – įvairių kepinių, apelsinų su prieskoniais ir kepto obuolio kvapai. Matome, kad lietuviai vis dažniau įvertina kokybę, todėl stengiamės pasiūlyti ir brangesnius kvapus“, – tendencijas apžvelgia viena iš „Soyacandles.lt“ įkūrėjų.