Grįžti
  • Patarimai
  • 2024-07-30
  • 484 peržiūros

5 praktiški ir sumanūs patarimai, kaip laikyti maistą namuose vasarą

Vasara kaskart mus džiugina šviežių vaisių, uogų ir daržovių derliumi, o taip pat siūlo išragauti daugybę kitų nuostabių skonių. Tačiau karščiai gali gerokai pakenkti maisto šviežumui ir išauginti rizikas sveikatai. Kad taip neatsitiktų, sužinokite, kaip tinkamai pasirūpinti produktais vasarą ir mėgautis visais jos teikiamais malonumais be rūpesčių.

1. Sodos ir acto stebuklai

Visi puikiai žinome – rankas plauti būtina. O vasarą tai daryti privalu kuo dažniau. Tačiau ši taisyklė galioja ne tik rankoms. Plauti, dezinfekuoti ir užtikrinti švarą privalome visoje virtuvėje. Todėl čia kruopščiai prižiūrėkite viską – paviršius, pjaustymo lenteles, įrankius, virtuvės rankšluosčius, kempines ir šluostes.

Tai, ką naudojate dažnai, keiskite irgi kuo dažniau. Plaukite rankšluosčius, neleiskite užsistovėti kempinėlėms ir šluostėms. Dezinfekcijai nebūtinai reikia specialių valymo priemonių – užteks ir karšto muilinto vandens. O valyti bei plauti nepamirškite ir kiekvieno maisto produkto, ypač – daržovių bei vaisių. Tam naudokite sodą, baltojo acto ir vandens tirpalą. Taip išvengsite bakterijų, virusų ir vasarą praleisite sveiki.

2. Sumanios gudrybės

Ar žinojote, kad riešutai ir sėklos, laikomos spintelėje, taip pat turi savo galiojimo pabaigą? Žinoma, jai atėjus ir suvalgius šių produktų, neapsinuodysite, tačiau galite prarasti naudingąsias maisto savybes. Todėl riešutus ir sėklas laikykite šaldytuve arba šaldiklyje. Taip jie ilgiau išliks švieži. Svarbu prisiminti, kad riešutus ir sėklas šaldytuve galima laikyti iki keturių mėnesių, o užšaldytus – iki šešių. Tai taip pat taikoma 100 % riešutų ir žemės riešutų sviestams.

O norėdami, kad lapiniai žalumynai išliktų švieži ir traškūs kuo ilgiau, sudėkite juos į indą, išklotą popieriniu rankšluosčiu. Taip bus ištraukiama drėgmė ir neleidžiama daržo gėrybėms sudžiūti. O jei turite kalną žalumynų, kurių neketinate suvalgyti iškart, sutrinkite juos ir pasigaminkite šaldytų kokteilių kubelių. Tuomet pastaruosius beliks tik įmesti į gaminamą maistą ir galėsite mėgautis vasaros skoniais.

3. Vaisiai, daržovės, uogos

Vasara yra nuostabus metas mėgautis šviežiais vaisiais ir kitomis sodo bei daržo gėrybėmis. Tačiau vertėtų atsiminti, kaip visa tai laikyti per karčius. Mat švieži vaisiai ir daržovės kambario temperatūroje dažnai praranda vitaminus, o iš tropikų atkeliavusios gėrybės greitai sugenda, jei laikomos šaltai. Todėl daugumą produktų laikykite 10°C temperatūroje. Jei juos dedate į šaldytuvą, naudokite apatinę lentyną – mažoje erdvėje prarandama mažiau drėgmės.

Taip pat vertėtų vengti laikyti vaisius ir daržoves sandariose plastikinėse pakuotėse ilgą laiką. Negaudamos gryno oro, šios gėrybės pradeda pūti. Tai aktualu ir uogoms, kurias patartina laikyti su koteliais ir nuimti juos tik tuomet, kai susiruošiama valgyti. Kita svarbi taisyklė aktuali vaisiams bei daržovėms, neretai paliekamiems mirkti vandenyje. Taip galima prarasti vitaminus ir mineralus. Verčiau šias gėrybes plauti prieš pat vartojimą.

4. Mėsa ir žuvis

Mėsai ir žuviai savo šaldytuve skirkite šalčiausią vietą. Taip pat susiruošę šaldyti pirmosios grupės produktus, juos suvyniokite į šaldymui skirtą popierių, vengdami plastikinių plėvelių. Pastarosios, priešingai nei popierinės pakuotės, sustabdys vandens išgarinimą ir taip mėsa trumpiau išlaikys gerąsias savo savybes.

Vasarą dažnai mėgstame ragauti parūkytas dešreles ir kitus šaltuosius užkandžius. Tačiau vertėtų atsiminti, kad švieži jie išlieka iki nurodytos galiojimo datos tik tada, kai savo originaliose pakuotėse yra laikomi šaldytuve neatidaryti. Jei pakuotes atidarėte, mėsos gaminius reikia įdėti į orui nelaidų maišelį ir suvartoti per keletą dienų.

Brandintą ar rūkytą mėsą geriausia laikyti savo originaliose pakuotėse. Tačiau pastebėję produktų spalvos pokyčius, užuodę blogą kvapą ar aptikę pelėsių požymius, juos tuoj pat išmeskite. Svarbu ir niekada neatšildyti mėsos, paukštienos ar žuvies kambario temperatūroje. Tai darykite padėję šiuos produktus ant žemiausios šaldytuvo lentynos. Jei atšildysite mikrobangų krosnelėje, tuomet maistą iškart išvirkite.

5. Ko šaltai laikyti nederėtų?

Nors vasarą šaltai laikyti daugumą produktų yra būtina, dalis jų neturėtų būti dedami į šaldytuvą. O tai ypač aktualu duonai ir pastarosios gaminiams. Laikomi šaltai, jie pasensta greičiau, drauge prarasdami savo šviežumą bei skonines savybes.

Taip pat šaldytuvas ne vieta aliejams bei medui. Būdami šaltai, jie sukietės, praras savo gerąsias savybes ir nebebus tinkami naudoti. Tą patį galima pasakyti apie kavą. Jos tikrai nevertėtų laikyti šaldytuve, nes aromatas išgaruos, skonis dings ir jokios naudos nebus. Todėl kavą verčiau sudėkite į sandarų indą, pastarąjį laikykite spintelėje ir mėgaukitės kvapniu puodeliu kada tik užsinorėsite.