Bendra informacija
Velykos – tai ne tik margučiai ir tradiciniai patiekalai, bet ir puiki proga pažadinti kūrybiškumą. Ką daryti, kai norisi šventei suteikti daugiau gyvybės, netikėtumo ar net šiek tiek bohemiško chaoso? Nuo medžiais virtusių Velykų eglučių iki desertų su levandų užuomina – ši šventė gali tapti tikru stiliaus, skonio ir žaidimų festivaliu. Ir visa tai – neatsisakant tradicijų, o jas išlaisvinant.
Dažnai šventėms išskirtinumo suteikia rūpestingai paruoštos namų dekoracijos. Tradiciškai, puiki idėja kiekvienais metais gali būti ir Velykų vainikas, natūralios gėlės, žvakės bei maisto papuošimai, tačiau kartais taip norisi išmėginti ir kažką naujo. Kadangi ši pavasario šventė visų pirma asocijuojasi su gamtos prabudimu, stalą galima puošti natūralia mediena, linu ir keramikos darbais. Galbūt gyvumo suteiks samanos, toks graikiškas akcentas kaip alyvuogių lapai ar Japonijoje mėgstamos vyšnių žiedų pilnos šakelės. Stalą galima puošti ir valgomomis žolelėmis bei citrusiniais vaisiais, arčiau gamtos pasijuntama patiekus maistą ant medinių lentelių.
Puiki idėja – teminės Velykų eglutės, nukabinėtos tuščiaviduriais kiaušiniais, dirbtiniais paukšteliais ir pievoje surinktomis pavasario gėlėmis. Švedijoje šakas mėgstama puošti tiesiog ryškiaspalvėmis plunksnomis. Galutinis produktas – „Påskris“ velykiniai medeliai.
Velykų nuotaika labai priklauso ir nuo spalvų. Jaukią ir bohemišką atmosferą kuria neutralūs atspalviai, pinti krepšeliai ir džiovintos gėlės. Apie rafinuotą švenčių estetiką sufleruoja violetinė ir mėlyna spalvos, tamsesnės gėlės ir įvairiaspalvės žvakės. Dabar populiaru naudoti ir vintažinius indus, aukso spalvos stalo įrankius ir nėriniuotas staltieses. Galbūt kažkam tai primins net Velykas vaikystėje. Svečius tikrai galėtų nustebinti futuristinės Velykos su LED šviesomis ir aukso ar metalo spalvos kiaušiniais.
Būtina išnaudoti sezonines daržoves
Nenuobodžios gali būti ne tik dekoracijos, bet ir maistas. Visada puikus pasirinkimas – balta mišrainė, kepta duona ir vienas į kitą daužomi kiaušiniai, tačiau verta išmėginti ir naujoves. Pavyzdžiui, sukurti daugiau jaukumo galima ant šokoladinių kiaušinių ar naminių sausainių glaistu užrašant svečių vardus.
Planuojant Velykų patiekalus, idėjų galima semtis iš prancūzų. Jie ant stalo per šią šventę tiekia sviestinius kruasanus, vaisių konservus ir kišą su šonine bei kietuoju sūriu. Panašumų turi ir itališkas Velykų pyragas, kurio gamyboje naudojami kiaušiniai ir špinatai. Iš čia taip pat galima pasiskolinti idėjų, kaip skaniai paruošti smidrus (gal ir tame pačiame pyrage!), artišokus ir ėrieną. Kitas pietietiškas akcentas – Tzatziki padažas iš graikiško jogurto, agurko ir česnako. Norint kažko artimesnio, gal tiks skandinaviška virtuvė su silke, juoda duona ir sūdyta lašiša.
Aišku, kokie pietūs be deserto. Čia pirštus apsilaižyti vers portugališka cinamono duona „folar“, kardamonu paskanintos skandinaviškos bandelės, JAV per Velykas populiarus morkų pyragas ar ispaniškos spurgos. O gal tiesiog ledai su ant jų užbarstytomis levandomis ar smulkintomis pistacijomis? Kitas pavasario skonis – citrinos, iš kurių kepamas itin skanus pyragas.
Velykos – ir su chaoso elementais
Svarbiausia, kad tradicinės didžiosios metų šventės yra ne tik apie maistą, bet ir buvimą kartu. Praskaidrinti šventę įmanoma ne tik kiaušinių ridenimu, bet ir kitose šalyse populiariais žaidimais ir pramogomis. Viena idėja – užtiesti popierinę staltiesę, ant kurios svečiai galėtų piešti ir rašyti velykinius linkėjimus. Po valgio prie to paties stalo galima surengti pavasario ženklų, pavyzdžiui, levandų, citrusų ir rozmarino turinčių žvakių gamybos dirbtuves.
Pakilus nuo stalo vaikai gali ieškoti kiaušinių žvalgydamiesi namuose paslėptų užuominų. O suaugusieji bandyti atspėti detektyvinių serialų ar knygų pabaigas, kas itin populiaru Norvegijoje. Chaoso įneš ir šypsenų sukels konfeti pripildytų tuščiavidurių kiaušinių (lyg pinjatų) daužymas vieni kitiems virš galvų. Nereikėtų atmesti ir tikros saldainių pilnos pinjatos idėjos, kuri sukels teigiamų emocijų ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.
Esant gražiam ir šiltam orui (o šiemet laukiant vėlyvų Velykų tai tikrai įmanoma), dalį pramogų galima perkelti ir į lauką. Pavyzdžiui, Lenkijoje populiarios vandens kovos bandant kuo labiau sušlapinti priešininką. Norint ramesnių pramogų, verta apmąstyti aitvarų kėlimą, kas itin populiaru Karibų jūros regione. Galbūt viena iš šių pramogų gali tapti ir visos šeimos tradicija.