Grįžti
  • Idėjų kambarys
  • 2024-10-02
  • 1160 peržiūros

Originaliais šviestuvais virstantys stiklo blokeliai: kaip istorinis reliktas tapo unikalia dizaino naujiena?

Stiklo blokeliai, mūsų regione anksčiau naudoti mokyklų, daugiabučių ar industrinių objektų apdailai, daugeliui šiandien nostalgiškai primena praeitį. Tačiau tvariai juos prikelti antram gyvenimui ir šiam dizaino elementui suteikti naujas, netikėtas bei subtilias formas nusprendė dizaineris Ramūnas Minkevičius. Dabar kūrėjas keliauja po visą Lietuvą, iš žmonių surenka stiklo blokelius ir pastaruosius lydinčias istorijas bei visa tai sudeda į originalius, unikalius, rankų darbo šviestuvus. Kokius pasaulio kampelius jie vėliau pasiekia, kaip gimsta šis išskirtinis kūrybinis procesas ir kodėl R. Minkevičiaus darbai šiandien vadinami viena karščiausių šalies interjero dizaino naujienų? Apie tai pasakoja pats kūrėjas.

Idėja nušvito netikėtai

 Minkevičius šiandien vadovauja Vilniuje paties įkurtai dizaino studijai „Kismas“ ir yra atsakingas už jos kūrybinius procesus, produktų gamybą, rinkodarą, reklamą bei prekės ženklo vystymą. Nors darbų daug, kūrėjas tikina: moderni stiklo blokelių transformacija – labai įdomi patirtis, kurios imtis dizaineriui – vienas malonumas.

„Kūrybinė šių šviestuvų idėja kilo tiesiog ant sofos. Svarsčiau, kad namuose, kuriuose gyvenu, būtų puiku tradicinę vonios kambario sieną pakeisti į stiklo blokelius. Įsivaizdavau, jog žiūrint iš išorės, ji labai gražiai šviestų. O žmogaus siluetas viduje sukurtų estetišką, šiek tiek intriguojančią, atmosferinę sceną. Vėliau pamąsčiau – šviesti galėtų ir vienas blokelis. Jis turi  skulptūrinę formą, yra solidus, gero mastelio objektas. Be to, senovinis stiklo blokelis kupinas ir istorinio konteksto. Netobulai pagamintas, jis yra unikalus, mena praėjusį laiką, kartu tai ir geras tvarumo pavyzdys. Taip daug dalykų susijungė galvoje ir ėmiausi darbo“, – pasakoja R. Minkevičius.

Dizainerio teigimu, kuriant šį šviestuvą, norėta išlaikyti minėtą skulptūrinę formą ir kuo mažiau stiklo blokelį paveikti. Todėl, anot R. Minkevičiaus, buvo atsisakyta idėjos jame tiesiog gręžti skylę bei montuoti lemputę.

„Kartu su „Jot.Jot“ įkūrėju Jurgiu Garmus suprojektavome minimalistinį apšvietimo pagrindą. Jis laiko stiklo blokelį šiek tiek pakeltą ir pastarąjį apšviečia iš vidaus. Pats stiklo blokelis yra puiki medžiaga, sugalvota tam, kad išsaugotų privatumą ir leistų į vidaus aplinką patekti šviesai, taip taupant elektrą. Būtent dėl to juos labai dažnai galima sutikti ankstesnės statybos mokyklų sporto salėse, laiptinėse, industriniuose pastatuose. Savo ruožtu JAV stikliniai blokeliai pasitelkti kitiems – komerciniams ir reklaminiams – tikslams. Naudojant juos pastatų eksterjere ir naktį šviečiant iš vidaus, toks architektūrinis sprendimas kviesdavo, viliodavo užsukti praeivius. Kaip ir minėjau, ribotas jų permatomumas tobulai sukuria intriguojančią atmosferą“, – teigia R. Minkevičius. 

Paieškos – kupinos atradimų

Visgi įdomi ne tik stiklo blokelių transformaciją į šviestuvus, bet ir pačios medžiagos ieškojimas. Prieš išleisdamas „Vintage“ produktų seriją, dizaineris leidosi į šių dizaino elementų paieškas po visą Lietuvą.

„Stiklo blokelių aktyviai ieškojome kiekviename šalies kampelyje. O suradę bei susitarę su žmonėmis, važiavome į įvairius Lietuvos miestelius ir kaimus jų susirinkti. Tai darome iki šiol. Keliaudami prisiklausome istorijų, kokiu tikslu žmonės blokelius įsigydavo, ką iš jų ruošėsi statyti. Paklausia ir mūsų, kam reikalingi. Sakome, kad, greičiausiai, šie, jų garažo kampe kokius 50 metų tūnantys blokeliai, nukeliaus labai toli iš Lietuvos – į Ameriką, Japoniją ar Australiją. Kartu pasijuokiame. Tuomet, parsivežus blokelius, turime juos nuplauti ir atrinkti. Labai didelė dalis šių senovinių reliktų dėl laiko ženklų, subraižymai, nuskilimų ar prasto tuometinio pagaminimo yra netinkami šviestuvams. Tačiau tarp jų randame ir tikrai unikalių egzempliorių“, – šypsosi dizaineris.

 Minkevičiaus teigimu, stiklo blokelio panaudojimo galimybės gali būti plačios ir ne tik jau įprastoms pertvaroms, bet ir barams, virtuvės saloms, registracijos stalams. Dizaineris yra netgi matęs sofą, kurios konstrukcija pagaminta iš šio dizaino elemento.

„Tuo metu didžioji dauguma mūsų produktų iškeliauja į užsienį. Ten pats stiklo blokelis žmonėms nėra naujiena. Tačiau pirkėjai žavisi mūsų pasiūlytu sprendimu bei pateikimu. Dauguma klientų tiesiog jaučia didelę, sunkiai paaiškinamą nostalgiją stiklo blokeliams. Galbūt ne visi savo namuose iš jų gali susiprojektuoti sieną, tačiau kiekvienas turi galimybę įsigyti šviestuvą. O tokio interjero akcento kaina yra mažesnė nei mokame už vienos nakties nakvynę vidutinės klasės viešbutyje. Tačiau šviestuvas iš stiklo blokelio džiugins išties ilgai“, – pažymi studijos „Kismas“ vadovas.